Търговското споразумение между Европейския съюз /ЕС/ и Канада ще бъде гласувано в Европарламента в сряда. Със споразумението, известно като CETA, което беше подписано през октомври, се премахват 99 процента от митата и се прави опит за хармонизиране на здравните и екологичните стандарти, информират от пресслужбата на ЕП.

То предвижда и арбитраж между инвеститорите и държавите членки. Именно това условие беше атакувано от противниците на СЕТА, евродепутати от левицата  и граждански активисти, които считат, че се дава твърде голяма власт на корпорациите. Социалистите, които са втората по големина фракция до късно снощи нямаха вътрешен консенсус дали ще гласуват „за“ или „против“ СЕТА, въпреки че лидерът им Джани Питела подкрепи споразумението: “Лично аз подкрепям СЕТА. То е стъпка напред. Ние първи поискахме и получихме защита на нашите здравни и хранителни стандарти, както и промяна на старата система за частни арбитражни съдилища. Благодарение на нас обществените услуги няма да се пипат и трудовите права няма да пострадат.“

Въпреки направените промени, срещу споразумението с Канада да вероятно ще гласуват български евродепутати от БСП, след като лидерът Корнелия Нинова настоя за това. Момчил Неков потвърди пред БНР, че ще гласува „против“, очаква се същото да направи и Георги Пирински, който препоръча отказ от СЕТА още като докладчик в социалната комисия на ЕП. Сергей Станишев и Петър Курумбашев до вчера не бяха обявили дали ще изпълнят решението на партийната им централа в София.

Твърдата си подкрепа за текста, заяви първата по големина група е Европарламента – на ЕНП заяви, както и Либералите.  Те считат, че споразумението ще намали чувствително митата и бумащината, които връзват ръцете на износителите. Според информацията, публикувана на страницата на ЕНП в социалните медии, СЕТА ще даде повече възможности на малкия бизнес да навлезе на пазарите в Канада. В лъжливите новини, които се публикуват в интернет срещу споразумението се твърди, че то е в услуга на големите компании, но според ЕНП, мултинационалния бизнес вече е на световния пазар и няма да се облагодетелства толкова от намалените мита, колкото малките и средни компании от Европа.

Зад негативната кампания срещу СЕТА и ТПТИ (засега замразеното търговско споразумение между ЕС и САЩ), до голяма степен стои Русия. Според анализатори, след подписването на споразуменията в сферата на енергетиката и отбраната чувствително ще намалее зависимостта на Европа от Русия. Подписването на СЕТА и ТПТИ ще засили икономическата интеграция в ЕС, както и ролята на ЕС и Канада и САЩ в световната икономика и геополитика. Най-малкото, защото „Новият запад”, който ще се формира в резултат на Споразуменията, ще налага търговските стандарти. А това по всяка вероятност ще отслаби позициите на други световни сили като Русия, Китай, Индия.

При положителен вот днес, СЕТА може да започне да се прилага частично още от април. На теория обаче Търговското споразумение с Канада все още може да бъде блокирано при ратификацията от всеки един национален парламент на 28-те държави или от съда на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук