България еврозона

Изплащането на еврофондовете в Румъния може да бъде под въпрос заради извънредния указ на правителството за амнистия и поправки в Наказателния кодекс относно корупцията. Затова предупреди в ЕП комисарят по върховенството на закона Франс Тимерманс, предаде БНР.

„ЕК има пряк интерес в този случай, защото, ако се приеме, това законодателство може също да се отрази на изплащането на еврофондовете в Румъния. Трябва много да внимавам, когато разглеждаме темата”, обясни Тимерманс.

„Ще анализираме проектозаконодателствто, но днес най-важното е да отправим политическо послание към румънското правителство – не обръщайте гръб на развитието, не отивайте в грешната посока, продължавайте и дръжте същия курс, колкото и болезнено да е това!”, каза още еврокомисарят по върховенството на закона.

Изслушването на Тимерманс беше извънредно включено в дневния ред на мини пленарното заседание на ЕП.

Евродепутатите от румънските управляващи социалисти, включително и техни колеги социалисти от други държави в групата на левицата, обвиниха зам.-председателя на ЕК, че не е чел румънските законодателни промени и че е политически пристрастен, спрямо легитимно избраното правителство на Румъния.

Припомняме, че румънското правителство прие спорни промени в Наказателния кодекс, които ще дадат възможност на множество политици да избегнат наказателно преследване. Указът декриминализира много закононарушения и прави злоупотребите на политиците и администрацията наказуеми със затвор, само ако причинените щети надхвърлят 44 000 евро. Предвижда се да бъдат помилвани около 2500 затворници, които излежават присъди до 5 години.

Поради тази причина всеки ден в Румъния се провеждат многохилядни протести. Снощи, по улиците излязоха над 250 000 души, като се стигна до сблъсъци между полицията и хората.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук