Лидерите на страните от ЕС поставиха подписите си под обща декларация. По този начин те начертаха план за справянето с бежанския наплив към Европа през Средиземно море. Документът се състои общо от 10 на брой точки и бе подписан по време на неофициалната среща на върха в Малта.

„Ключов елемент от устойчивата миграционна политика е осигуряването на ефективен контрол на нашите външни граници и прекратяване на нелегалния поток (от бежанци – бел. ред.) в ЕС”, се казва в декларацията.

 В документа се посочва още, че през изминалата 2016 г. броят на дошлите в Европа през Средиземно море мигранти е намалял значително.

 „Въпреки това по маршрута през Средиземно море през 2016 г. са регистрирани над 181 000 пристигащи, като в същото време числото на загиналите или изчезналите в морето достига до нови рекорди всяка година от 2013г. насам.”

Решаващо за преодоляването на проблема е сътрудничеството с Либия, убедени са в Брюксел. Според плана, приоритети на ЕС ще бъдат оборудване и подкрепа на либийската национална брегова охрана, по-нататъшни усилия, които да ограничат бизнеса с каналджийството, подпомагане на развитието на местните общности в Либия, както и подкрепа за международни организации, които се занимават с проблема с миграцията.

„Усилията по стабилизирането на Либия сега са по-важни от когато и да е било. ЕС ще направи всичко възможно, за да помогне за тази цел“, се посочва в декларацията.

Срещата на високо ниво в Малта се провежда при засилени мерки за сигурност в Двореца на Великия магистър в столицата Валета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук