Продажбите на дребно в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС) се понижиха рязко през декември 2016 година, но в България те нараснаха за трети пореден месец, показват данни на Евростат.

Подобно на еврозоната, търговията на дребно в Евросъюза отбеляза спад в края на миналата година за втори пореден месец. Прична за това е свитото потреблението на горива заради нарастващите цени.

Продажбите на дребно в ЕС се понижиха през декември с цели 0,8 процента спрямо ноември, когато те се свиха с 0,1 на сто. Спадът се дължи на намалемите с 1,0 процента, продажби на нехранителни стоки, както и на храни, напитки и тютюневи изделия – с 0,6 процента и на тези на автомобилни горива – с 0,8 на сто.

На годишна база растежът при продажбите на дребно се забави до 2,3 процента от 3,4 процента през ноември.

Най-солиден спад в търговията на дребно, на месечна база през декември, беше регистриран във Финландия (понижение с 3,2%), следван от Обединеното кралство (с 2,8%), Ирландия (с 2,75) и Швеция (с 2,7%), докато най-значително повишение при продажбите на дребно беше отчетено в Люксембург (с 1,9%), Белгия (с 1,1%) и Франция (с 0,8%).

За разлика от целия ЕС, данните на Евростат за България отчитат повишение на продажбите на дребно за трети пореден месец. Според европейската статистика продажбите на дребно в нашата страна се повишиха през декември с 0,1% след повишение с 0,2% през ноември и техен ръст с 1,3% през октомври.

В същото време продажбите на дребно в България на годишна база забавиха растежа си до 3,5% (спрямо декември 2015-а) след техен скок с 5,9% през ноември, като отбелязват устойчив растеж за четиринадесети пореден месец. Само осем от останалите страни – членки на ЕС регистрират по-солиден растеж при търговията на дребно през последния месец на изминалата година.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук