Цените на жилищата в Европейския съюз и в частност в еврозоната нараснаха през третото тримесечие на 2016-та с най-солидно темпо от последната глобална икономическа финансова криза, а растежът им в България е най-голям след Унгария и Латвия, показват данни на Евростат.

Подобно добро ценово развитие би трябвало да накара собствениците да се почувстват по-богати, да повишат разходите си и да подкрепят икономическия растеж на Стария континент.

Според европейската статистика цените на жилищата в еврозоната са нараснали през трите месеца до края на септември 2016 година с 1,3% спрямо второто тримесечие и с 3,4% спрямо година по-рано. Това е тяхно най-солидно повишение на годишна база от първото тримесечие на 2008-ма насам – само около шест месеца преди глобалната финансова криза, която започна с фалита на американската банка Lehman Brothers.

В рамките на целия ЕС жилищните цени се повишиха за посочения период с 1,5% на тримесечна база и с 4,3% спрямо третото тримесечие на 2015-та.

Данните на Евростат отреждат на България място в челната тройка, тъй като цените на жилищата в нашата страна нарастват през третото тримесечие на 2016-та спрямо предишната с  8,8%. Преди нашата страна са Унгария и Латвия, където жилищните цени се повишават съответно с 11,6% и с 10,8 на сто. В същото време спад при цените на жилища се отчита в Кипър (понижение с 3,35) и в Италия (с 0,9%).

Цените на жилища в България растат през третото тримесечие на 2016-та с 1,6% спрямо предходната тримесечие, когато те се повишиха с 2,8%. За последно жилищните цени в нашата страна се понижиха на тримесечна база с 0,5% точно преди година (през третото тримесечие на 2015-та).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук