България е страната с едни от най-ниските доходи в ЕС, сочат повечето статистики. Често обаче коментарите са, че поне цените на основни стоки, особено на храните, у нас са значително по-ниски.

Последните данни на Евростат обаче показват друго – цените на хранителните продукти са най-ниски в Полша и най-високи в Дания. Цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия обаче са най-ниски именно в България.

Средно в ЕС 16% от разходите на домакинствата са за храна, допълват от агенцията. През 2015-ta. храните в Дания са почти 2,5 пъти по-скъпи спрямо средното за ЕС. В Полша пък са 61% от средното за ЕС. В България цените на хранителните продукти са 68% от средното за общността. Така страната ни е в топ 3 по отношение на цените на храните, като е изпреварена и от Румъния.

Безалкохолните напитки също са най-скъпи в Дания и най-евтини в Румъния. В България цените на безалкохолните напитки са 81% от средните за общността.

В същото време обаче у нас цените на алкохолните напитки са 64% от средното за ЕС. На обратния полюс с много малка разлика са Ирландия и Финландия. В Ирландия алкохолните напитки са с цени 175% от средните в общността, а във Финландия – 172%.

Всъщност най-скъпият алкохол в цяла Европа се продава в Норвегия. Страната не е част от ЕС, но е в Европейското икономическо пространство и влиза в полезрението на Евростат. През 2015 г. там цените на алкохолните напитки са 250% от средните за ЕС.

В Норвегия са и най-скъпите цигари в Европа. С много малка разлика е Великобритания, която е страната от ЕС с най-скъпите тютюневи изделия. Техните цени на британския пазар са 219% от средните за общността. За сравнение, в България те са 50% от средните.

Най-евтините цигари в цяла Европа се продават в Македония, Сърбия и Албания, които също не са част от ЕС, но кандидатстват за членство и Евростат ги наблюдава.

Цените на храните, алкохолните и безалкохолните напитки и на цигарите остават ниски още и в Румъния, Полша и Унгария. Около средното за общността се движат цените в Гърция, Италия, Германия и Австрия.

Макар и не най-ниски, цените на месото, рибата и зърнените храни у нас са също по-малки в сравнение със средното за ЕС. Най-евтиният хляб в ЕС се продава в Румъния, сочи още статистиката на Евростат. В северната ни съседка са и най-евтините плодове и зеленчуци – цените им са 49% от средните за общността. В България те са 66% от средното.

Ннай-скъпите плодове и зеленчуци са в Швеция и Ирландия, където цените им са 136% от средното за общността.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук