72 души достигна броя на починалите, пили козметичен продукт, вместо водка, предава „Ей Би Си нюз”. Този случай е най-смъртоносният подобен в историята на Русия. Лекарите се опасяват, че броя на загиналите може да нарасне, тъй като 33-ма остават в критично състояние.

Всички жертви са от един квартал. Отровили са се, след като пили концентрат за вана, съобщи полицията. Въпреки че на опаковката е посочено, че препаратът не е за орална консумация, хората често го използвали като заместител на водката. Според полицията, в продукта се съдържа голямо количество метил, който е силно токсичен.

Властите в Иркутск обявиха бедствено положение, в опит да ограничат натравянията. Полицията арестува 12 души, които са произвеждали и продавали концентратът. Съобщава се, че е открита и фабрика за нелегално производство на подобни субстанции. Властите се опасяват, че подобни инциденти може да не бъдат причинявани само от препарати за баня, но и от фалшиви алкохолни напитки.

Кметът на Иркутск се похвали, че засега източникът на отровни концентрати и прекъснат и няма нови случаи през последните 2 дни.

Президентът на Русия Владимир Путин се намеси в отговор на бедствието в Иркутск. Той препоръча на правителството да засили законите, регулиращи продажбата на продукти като парфюми, лосиони и почистващи препарати, които съдържат високи нива на алкохол.

„Трябва да повишим акциза, за съжаление или за щастие, на продуктите, съдържащи алкохол, така че да няма малки бутилки за три цента“, каза Путин в коментар, излъчен по държавната телевизия.

„Хората падат като мухи. Това няма значение, ако козметиката ще струва по-скъпо в края. Животът на хората е по-скъп”, добави президентът.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев също поиска от кабинета си да се справи с проблема.

Повече от 12 милиона руснаци пият евтини алтернативи на алкохол. Често те са етикетирани като козметични или медицински продукти, срещат се дори и във вендинг-машините.

Инцидентът предизвика ужас и възмущение в Русия, припомняйки най-мрачните периоди на 1990-те години, когато смъртните случаи, в следствие на сурогатни алкохоли, били голям брой.

С повишаването на жизненото равнище и по-строгите мерки срещу фалшивите спиртни напитки, сходните инциденти намаляли. В последните 2 години обаче стандартът на живот на обикновените руснаци „бил сериозно засегнат от икономическата криза”, предизвикана от ниските цени на петрола и западните санкции. Цените на стоките рязко се повишиха и това доведе много хора до бедност, особено в провинциалните райони, като Иркутск.

Алкохолизмът в Русия също остава бедствен проблем. Половин милион руснаци умират от причини, свързани с алкохола, се казва в проучване Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това представлява 30% от смъртните случаи в Русия.

А покачването цената на водката, респективно рязко се увеличи продажбата на заместващи концентрати.

Министерството на финансите на Русия обяви по-рано тази година, че ще предприемат стъпки за намаляване цените на най-евтините водки, в опит да разубедят хората да пият опасни алтернативи.

Отравянията в Иркутск показват колко отчаяна е ситуацията за някои от най-бедните руснаци. Най-евтината водна струва около 3 долара, а концентратът за баня – едва 65 цента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук