Точният размер на глобата, която ЕК налага на България по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, ще бъде определен след преговори с Брюксел. Това съобщиха от  Министерството на образованието и науката, като се позоваха на доклад от  одита на Комисията, получен през миналата седмица.

Заместник-министърът на образованието Ваня Стойнева съобщи, че 180 милн. лв. е стойността на проектите, за които предварителният одит на Еврокомисията е установил нарушения.

Санкцията не застрашава плащанията по вече започнатите проекти, включително на европейските стипендии за студенти. От Министерството уточняват, че ще покрият наложенатапарична санкция от своя бюджет.  При бързо отстраняване на проблемите няма да бъде засегнато изпълнението на бъдещи проекти по програмата. Такива са проектите за изграждане на научни центрове, които се очаква да бъдат подадени до края на февруари.

След установените пропуски в управлението на програмата, екипът на министър Николай Денков предлага четири варианта за разделяне на отговорностите. За управляващия орган – Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ да отговаря отделен заместник-министър. Ръководството на звената, които изпълняват проекти в министерството може или да се делегира на другите заместник-министри, или да се създаде отделно звено за изпълнение на проектите. Управляващият орган на програмата би могъл да стане изпълнителна агенция в рамките на министерството, директно подчинена на министъра на образованието или на заместник-министър. Не се изключва и възможността управлението на програмата да излезе от структурата на министерството и да се поеме от независима агенция, пряко подчинена на министър-председателя. Това, според министъра на образованието Николай Денков обаче би означавало сериозно забавяне на много проекти и при възможност трябва да се избегне.

Междувременно, бившият министър на образованието Меглена Кунева, обяви на пресконференция, че няма да участва в кандидатдепутатските листи на предстоящите парламентарни избори. Нейното оттегляне идва броени дни, след като Европейската комисия спря европарите по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук