Едва ли има човек, който не обича да пътува. Един от основните проблеми при пътешествията  обаче е багажът – къде да го съберем, в кой куфар да го опаковаме, дали няма да стане прекалено тежък и неудобен за носене. Е, тези проблеми съвсем скоро ще останат в миналото. Група изобретатели и дизайнери създадоха птототип на специален куфар, който следва собственика си. Вече няма да се налага да влачите куфара след себе си… той ще ви следва сам.

Представяме ви куфара „Джита”, а за едно с него и неговия дизайнер – българката Росица Котелова, която е част от екипа, разработил иновативното изобретение. Нашата сънародничка е завършила магистратура в Харвард, е главната виновница „Джита“ да изглежда толкова дружелюбен. Росица работи като дизайнер в „Piaggio Fast Forrward” в Бостън и отговаря за външните детайли на карго робота, който разработчиците предпочитат да наричат „смарт-количка” вместо куфар.

Kуфарът робот има камера, която сканира околната среда и това му позволява да следва своя собственик неотлъчно. Роботът може да се движи със скорост до 35 км. в час и да превозва багаж с тегло до 16 кг. Той може да се ориентира в пространството, а батерията му издържа осем часа и се зарежда за три. Външният вид на куфара е вдъхновен от поредицата „Междузвездни войни“, а името „Джита” на италиански означава „кратко пътуване”.

Прототипът е създаден за по-малко от една година. Пред телевизия BIT Росица споделя, че екипът е изправен пред много работа. Предстоят редица тестове и проучвания между бъдещи потенциални потребители.

„Моята роля е да оформя „Джита“ като благосклонен и любезен робот, около който хората искат да бъдат. Това е бъдещето на куфарите. Нашата идея е да освободим хората от тежките багажи и да се насладят на своето пътуване.”, споделя Росица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук