Робот

Осъществяването на зрителен контакт с робот може да бъде обезпокоително преживяване. Учените имат име за неприятното чувство. Наричат го „странна долина“.

Екип на Istituto Italiano Di Tecnologia (IIT) в Генуа показа как погледът на робот може да ни подмами да мислим, че сме социално взаимодействащи и да забави способността ни да вземаме решения.

„Погледът е изключително важен социален сигнал, който използваме ежедневно, когато взаимодействаме с другите“, казва професор Агнешка Уиковска, водещ автор на изследването, публикувано в списание Science Robots.

Въпросът е дали погледът на робота ще предизвика подобни механизми в човешкия мозък, както погледа на друго човешко същество.


40 доброволци са участвали в експеримент на тази тема.

Те трябвало да играят видео игра, в която всеки играч трябва да реши дали да позволи на кола да се удари в друга, или да се отклони, за да избегне сблъсък. Играта се провеждала между хора и хуманоиден робот, седнал срещу тях.

Между кръговете играчите е трябвало да гледат робота, който понякога поглеждал назад или встрани.

През това време учените събират данни за поведението и нервната активност  на участниците.

Резултатите показват, че човешкият мозък обработва погледа на робота като социален сигнал.

Този сигнал оказва влияние върху начина, по който човешкото същество взема решения, както и върху стратегиите, които прилага в играта.

Констатациите имат отражение върху това къде и как хуманоидните роботи ще бъдат разположени в бъдеще.

„След като разберем кога роботите предизвикват социална настройка, тогава можем да решим какъв контекст е желателен и полезен за хората и в какъв контекст това не трябва да се случва“, каза още Уиковска.

Според доклад на Международната федерация по роботика, световните продажби на професионални сервизни роботи вече са скочили с 32% до 11,2 млрд. Долара между 2018 и 2019 г.

Роботите със сигурност могат да ни улеснят. За добро или зло те заменят голяма част от работната ръка, като се очаква да навлязат във все повече индустрии. Човекът остава полезен там, където е нужно въображение, импровизация и разбира се – душа.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!