На 88-годишна възраст почина френският актьор Жан-Пол Белмондо. Той ще остане в историята като един от най-любимите и популярни актьори.

Жан-Пол Белмондо е роден в едно от предградията на Париж на 9 април 1933 г. Дебютира през 1950 година в Париж, където играе принцът в спектакъла „Спящата красавица“. Известността го спохожда десет години по-късно с филма „До последен дъх“, където играе главна роля.

Играл е в над 80 филма и има над 40 роли в театъра

През 70-те години се снима се в екшъни и комедии. Любопитно е, че сам изпълнява почти всички каскади във филмите си. Сериозните му роли се отличават с драматична дълбочина, а комедийните му са оцветени със самоирония и фин хумор. С напредването на възрастта Белмондо се концентрира в работата си в театъра. Основният му мотив за това е, че не иска хората да го запомнят като дядка в киното.

Превръща се в модел на подражание

Той е бунтар, благороден престъпник, ченге, очарователен нехранимайко, професионален мошеник. Придава на ролите си леко пародийно звучене, което го прави още по-симпатичен на публиката.

Зрителите го превръщат в свой кумир. Подражават му. Сред младежите възниква цяло направление, наречено “белмондизъм”, а публиката го нарича галено “Бебел”.

Печели куп награди и дори отказва една

Удостоен  е с високи награди, сред които Кавалер на Почетния легион и орденът „За заслуги в областта на изкуството и литературата“.

През 1989 г. е удостоен с награда “Сезар”, френският еквивалент на “Оскар”, за най-добър актьор за ролята му на 50-годишен бизнесмен, инсценирал смъртта си, във филма на Клод Льолуш “Галеник на съдбата”. Той отказва да получи статуетката, защото нейният създател – скулпторът Сезар Балдачини, се изказал отрицателно за творбите на баща му Пол Белмондо.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук