робот

Американската технологична компания Boston Dynamics представи най-новия си робот Stretch. Той е разработен специално, за да товари и да разтоварва складови пратки, съобщава Ройтерс. Машината се справя най-ефективно с кутии, чието тегло е до 23 килограма. Максималната му скорост на работа е около 800 премествания на час.

Това е първата машина на компанията, която е създадена със специфична функция, базирана на заявките от страна на потенциални клиенти от целия свят, казва вицепрезидентът на Boston Dynamics Майкъл Пери.

По думите му основният проблем, с който се сблъскват логистичните компании и операторите на складове, е свързан с разтоварването на кутии и кашони – задача, която изисква сериозни физически усилия.

Точно към този тип работа са насочени и основните функции на Stretch. Той разполага с компактна основа, което му позволява да маневрира в тесни пространства, така че да не се налага целият склад да бъде преоборудван и автоматизиран.

Новият робот разполага с „ръка“, оборудвана с различни сезнори, чрез която може да хваща и премества различни предмети.

Наскоро южнокорейският индустриален гигант Hyundai Motor Group придоби контролния пакет акции в капитала на американската компания, оценявайки я на 1.1 милиарда долара.

Засега от Boston Dynamics не са обявили цената, на която ще се продава Stretch, но твърдят, че роботът може да бъде инсталиран в почти всеки склад, без да се налагат скъпи капиталовложения в инфраструктурата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук