роботи

Илън Мъск представи прототипа на хуманоидния робот Оптимъс (Optimus), който компанията му „Тесла“ се надява да произведе един ден в „милиони“ бройки, за да „трансформира цивилизацията“ и да изгради „бъдеще на изобилие“, в което бедността ще е изчезнала. Но веднага след дебюта му критиците го заклеймиха като „светлинни години зад Boston Dynamics, които са основните му конкуренти в сферата на роботиката.

Кадри, споделени в социалните медии на бот на Boston Dynamics, показват механичен човек, който скача и тича с лекота, много различно и напреднало от движението, извършено от бота на Tesla. Вижте движенията му в следващото видео:

Роботът, представен от Tesla, вървеше бавно по сцената, махаше на публиката и вдигаше човешките си ръце, по време на годишното събитие Tesla AI, в което се правят демонстрации на най-модерните технологии от всички оперативни подразделения на компанията.

Впечатление прави, че колкото и гръмко да бе рекламиран, и с колкото и голямо желание да се очакваше от феновете на Мъск, роботът всъщност не представляваше нищо особено и не впечатли нито с визия, нито с умения. Той приличаше на изваден от научнофантастичен филм от 90-те и нямаше нищо общо с футуристичния му вид, промотиран през 2021.

Роботите на Boston Dynamics несъмнено са по-усъвършенствани, в резултат от дългогодишни изследвания, при които се наблюдава напредък – от подобни на кучета роботи до двукраки роботи, който могат да танцуват и дори да изпълняват паркур.

Въпреки това, продуктите на Boston Dynamics не са предназначени за средния потребител – за разлика от Optimus на Tesla, но въпреки това от компанията на Мъск има какво да научат по пътя.

Виж видеото с танцуващите роботи на Boston Dynamics:

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук