България отбеляза 136 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението ѝ с Княжество България.

По традиция негово високо преосвещенство българският патриарх Неофит изпрати послание. В него се казва, че обществото ни е водено не от принципа на съединението, а от духа на разделението.

В Пловдив бе открит паметник на Гаврил Кръстевич. На церемонията пловдивският митрополит Николай коментира единението и речта на омразата. По думите му тя е в политиката още от времето на Захари Стоянов.

Традицията да се нападаме по празници бе спазена от родните политици.

Всичко започна с пост на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, в който обвинява президента в разединение на нацията. По думите му обединителят на нацията я е потопил в омраза, несигурност и хаос.

Не след дълго последва отговор на президента. Държавният глава заяви, че думите на Борисов, които имат значение, са тези, които ще каже пред следващия главен прокурор.

Борисов не остана длъжен и на това.

Не липсваха и други поздрави от родни политици. Те бяха главно в социалната мрежа Facebook. 136-ата годишнина от Съединението беше отбелязана в София с церемония пред Мавзолея-костница на княз Александър Батенберг.

На площад „Съединение“ в Пловдив държавният глава участва в честванията по повод годишнината. Тържествена заря-проверка отбеляза празника.

„Вярвам, че 136 години по-късно ние сме узрели да надмогнем всички исторически разделения в името на демокрацията, справедливостта и просперитета на страната. Ключът е в духа на Съединението, в чувството, че сме един народ. Чувство, което с времето бе корозирано от идеологически, котерийни, класови и други деления, които днес възпират нашия ход напред“, каза в тържественото си слово президентът Румен Радев.

Той беше категоричен, че егоизмът не бива да подрива съзнанието, че макар че сме различни, сме един народ, и че нашите различия не са повод за разкол, а част от богатството и потенциала на нацията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!