Тесла бот
Снимка: https://www.tesla.com

Нов прототип на робот-хуманоид ще бъде представен догодина от компанията на Илон Мъск – Тесла.

Роботът ще бъде с височина около 172 см и тегло около 56 кг. Ще бъде оборудван със система за изкуствен интелект, както и набор от сензори, използвани в електрическите превозни средства, произведени от компанията.

Роботът ще носи името Тесла Бот/Tesla Bot.

„Ако се замислите, Тесла вече е най-големият производител на роботи в света, защото нашите коли приличат на полуинтелигентни роботи на колела“, каза Мъск на специална пресконференция.

Мъск описва Tesla като вече най -голямата роботизирана компания в света. Той има предвид възможностите на своите превозни средства да виждат и разбират света около тях, и да действат въз основа на тази информация. Изпълнителният директор смята, че има смисъл Tesla да използва значителния си напредък в компютърното зрение, но вместо да използва робот на 4 колела, компанията ще направи хуманоиден робот. Той отбеляза че „би било логично технологиите, разработени от компанията, да бъдат облечени в хуманоидна форма“. Tesla работи с прочутия роботик Денис Хонг, който е специализиран в хуманоидни роботи.

Тесла бот

Прототипът на Тесла Бот/Tesla Bot ще бъде изграден от леки материали. Вместо лице, роботът ще бъде оборудван с монитор, на който ще се показва полезна информация. С около 40 задвижващи механизма роботът ще върви със скорост от около 8 км / ч и ще може да вдига предмети с тегло до 20 кг.

„Той трябва да е приятелски настроен“, каза през смях шефът на компанията. Мъск подчерта, че първият Тесла Бот/Tesla Bot ще бъде проектиран да „изпълнява сложни и скучни задачи“ и дори да пазарува.

Изпълнителният директор казва, че компанията планира да има готов прототип за „известно време догодина“.

Припомняме, че Tesla не е единственият автомобилен производител който произвежда хуманоиден робот. Роботът Asimo на Honda съществува от десетилетия и е изключително напреднал. Toyota и General Motors също имат разработени свои собствени роботи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!