музей в куфар

„Музей в куфар“ с уроци за Левски ще обикаля детските градини и училищата във Велико Търново, съобщиха от Регионалния исторически музей.

Поредица от уроци за Апостола на свободата Васил Левски ще представи Регионалният исторически музей в училищата и детските градини на община Велико Търново. Те са част от събитията в историческата и духовна столица на България, с които се отбелязва 150 години от безсмъртието на Апостола на свободата. Образователната инициатива ще се осъществи  в периода 6 – 17 февруари и ще обхване учебните заведения в градовете Велико Търново, Дебелец и Килифарево.

„Левский в сърцата ни“ е темата на откритите уроци с интересни факти от живота и

революционната дейност

на Апостола, а в рамките им ще бъдат показани и лични вещи на Апостола, съхранявани в музея. Децата ще могат да се докоснат до орара на Левски от времето, когато е бил дякон, негова снимка със саморъчен подпис, два печата на БРЦК, изработени за организацията по поръчка на Апостола и копие на пищова му „Гасер“. На живо ще може да се види и четник с копие на униформа от периода на Първата българска легия в Белград (1862 г.), в която Левски е участвал.

Уроците по родолюбие и патриотизъм ще изнасят музейните уредници д-р Атанаска Стамболийска от отдел „История на България XV-XIX в.” и Михаил Стойчев от отдел „Фондове и научен архив”. Първите два „пътуващи“ урока ще са на 6 февруари в Детска градина „Соня“ и Основно училище „Бачо Киро“.

Образователната инициатива

„Музей в куфар“

на Великотърновския музей започна през 2014 година. Чрез проекта пред деца и ученици се представят различни исторически периоди  по интерактивен начин и с музейни експонати в класните стаи.  Начало бе поставено с уроци за Васил Левски, които бяха последвани от часове за Средновековно Търново и с живота на революционерите Филип Тотю, Бачо Киро, Матей Преображенски – Миткалото, чиято дейност е свързана с Великотърновско.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук