чинар
Вековният чинар е висок 18 метра.

Хилядолетен чинар е големият победител в конкурса „Дърво с корен“ на фондация „ЕкоОбщност“. Дървото от варненския квартал Аспарухово ще се бори за титлата „Европейско дърво на годината“.

Чинарът се намира на територията на бившата текстилна фабрика „Първи май“. Висок е 18 метра, а обиколката на ствола му надхвърля 9 метра.

„Много старателно описва дърветата чинар, които е срещал по време на разпределенията си в страната“, разказва Калина Михайлова, библиотекар в РБ „Пенчо Славейков“, Варна.

В ръкописа с име „Един две хиляди годишен старец в курортна Варна“ подполковмник Етимов разказва две предания за дървото, популярни тогава.

„Хан Аспарух си е връзвал коня на това дърво. Другата легенда е, че финикийски моряци са посадили дървото за да си бележат извора, от който са си наливали вода“, казва още Калина Михайлова.

30 години по-късно учените оборват легендите, подмладявайки чинара. И все пак дървото издига снага тук от времето на Първата българска държава. От Златния век на Цар Симеон Велики или малко след това.

Преди век в ствола се появява хралупа, в която могат да се поберат няколко души. „Навремето тази хралупа е замазана с бетон, за да може да бъде съхранено в годините. Това е една от гордостите, не само на Аспарухово, но и на цяла Варна“, разказна и Ивайло Маринов, кмет на район „Аспарухово“.

Дървото направило впечатление и на чешките археолози – братя Шкорпил, които в свои записки, поместени в Известия на Варненското археологическо дружество от 1921 г. отбелязват:

“Близо до Аспаруховия насип край тъкачната фабрика “Прогрес“ се намира един чинар, до чешмата, наречена “Чинар чешма“. Дървото вътре е кухо (Според някои сведения светкавица обгорила корубата на чинара.): в празнината му могат да се поставят няколко души.

Този вид чинари достигнат възраст от 2000 години. С други думи, дървото в Аспарухово е в средата на живота си.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук