Европейската комисия е поискала от Италия да намали бюджетния си дефицит през 2017-а година с около 3,4 млрд. евро, за да избегне процедурата за прекомерен дефицит, която може да включва и налагането на глоби, съобщи „Уолстрий Джърнъл“, цитирайки свой източник .

Настояването е включено в официално писмо на ЕК до италианските власти, което беше публикувано във вторник на сайта на финансовото министерство и ще бъде разгледано внимателно. Италианското правителство е в преговори с Комисията и в следващите няколко дни ще реши дали и как да се намеси, добави този неназован източник.

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас посочи, че писмото е част от продължаващия диалог между Комисията и италианските власти. В него се настоява Италия да реагира със списък от конкретни ангажименти до 1-ви февруари, когато комисията публикува своите зимни икономически прогнози за 2017-а година.

През миналия октомври италианското правителство одобри бюджет от около 27 млрд. евро, който включва по-високо от очакваното целево ниво за дефицит в размер на 2,3% от БВП с оглед на извънредни разходи, свързани със земетресенията през лятото и мигрантската криза.

През ноември обаче ЕК предупреди Италия, че нейните бюджетни мерки рискуват да нарушат правилата за разходи на единния блок и призоваха Рим да гарантира, че ще изпълни целите на ЕС за намаляване на дълга.

ЕС въведе през 2013-а година по-строги фискални правила за  членовете на единния валутен блок в отговор на кризата с държавния дълг, която изложи на риск бъдещето на еврозоната. Основната цел на тези правила е да се задържи публичния дълг в устойчиво и контролирано ниво. Италия е втората страна-членка в еврозоната (след Гърция) с най-голям дълг, надхвърлящ 2.2 трлн. евро.

В понеделник министърът на икономиката на Италия Пиер Карло Падоан не изключи възможността за предприемане на коригиращи мерки, които да се съобразят с исканията на Комисията. Г-н Падоан цитира дефлацията и лошите пазарни условия като основни причини за трудностите на правителството при ограничаване на държавния дълг.

EK може да наложи глоба в размер до 0,2% от БВП на дадени страни от еврозоната, които непрекъснато игнорират препоръките на комисията за разрешаване на техните бюджетни проблеми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук