Европейската комисия предложи политически и законови решения, даващи тласък на развитието на основаната на данни икономика в ЕС.

Решенията имат за цел да бъдат премахнати необоснованите ограничения на свободното движение на данни през границите, както и на съществуващата правна несигурност в някои отношения, за да може да се използва максимално потенциала на този важен ресурс, съобщиха от ЕК.

За да може европейската икономика да се възползва максимално от предоставяните от данните възможности, Комисията ще започне структурирани диалози с държавите членки и заинтересованите страни, за да обсъдят пропорционалността на ограниченията във връзка с локализирането на данни. Целта е да се събере повече информация за характера на тези ограничения и за ефекта им върху предприятията, по-специално МСП и стартиращите предприятия, както и върху организации от публичния сектор; предприеме, когато е нужно и уместно, действия по правоприлагане, а ако е необходимо, ще започне по-нататъшни инициативи в отговор на необосновани или непропорционални ограничения във връзка с локализирането на данни.

Комисията също така анализира правната несигурност, породена от проблеми, възникващи в основаната на данни икономика, и търси мнения за евентуални законови и политически ответни мерки във връзка с: Достъп до данни и прехвърляне на данни. Широкото използване на нелични машинно генерирани данни може да доведе до раждането в ЕС на значими иновации, стартиращи предприятия и нови бизнес модели. Отговорност във връзка с основаните на данни продукти и услуги. Настоящите правила на ЕС относно отговорността не са адаптирани към съвременните цифрови, основани на данни, продукти и услуги.

Преносимост на данните. Преносимостта на неличните данни в момента е усложнена, например когато дадено предприятия иска да прехвърли големи масиви от корпоративни данни от един доставчик на компютърни услуги „в облак“ към друг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук