Решението на президента Румен Радев да наложи вето на Закона за концесиите най-вероятно ще доведе до санкции за България от Европейската комисия. За това предупреди пред БТВ евродепутатът от Европейската народна партия/ГЕРБ Емил Радев. Той обясни, че страната ни закъснява с транспонирането на европейското законодателство.

„Не знам президентът Радев дали изпълни опорните точки на Корнелия Нинова, или на ген. Решетников, но той наложи вето в същия ден, в който ЕК ни изпраща мотивирано становище, което е стъпка 2 от наказателна процедура”, коментира евродепутатът.

По думите му България се е забавила с близо година да въведе в законите си европейските разпоредби за концесиите, които са в пакет с друга директива – за по-прозрачни обществени поръчки.

Според евродепутатът Емил Радев с ветото на целия закон се блокира и въвеждането на нови правила за обществените поръчки.

„Да наложиш вето на целия законопроект, когато няма Народно събрание – изпращаме този законопроект в небитието. Трябваше да се наложи вето върху конкретни текстове”, категоричен е евродепутатът.

По думите му, директивата трябва да се превърне в закон в България до два месеца, за да не продължи наказателната процедура.

„Но при сегашната политическа ситуация това няма как да се случи”, коментира Радев и добави, че когато БСП идва на власт, страната губи пари.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите. Според държавния глава, това въвежда широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики, освен това ощетява и обществения интерес.

Президентът подчерта, че с приемането на Закона за концесиите се предвиждат промени в други 29 закона, с което се навлиза дълбоко в икономическите взаимоотношения. Румен Радев посочи още, че възможните санкции за необнародването на закона са несъизмерими с вредите от въвеждането му.

Законът бе приет малко преди разпускането на Народното събрание. Радев отбеляза, че това е станало с минимално мнозинство, като бе категоричен, че подобни промени трябва да се случват след широк обществен дебат.

Редица природозащитници протестираха срещу приемането на Закона за концесиите миналата седмица. Те бяха подкрепени от „Зелените”, „Нова република”, Народно социално движение и други.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук