Европейската комисия публикува своя втори доклад за състоянието на енергийния съюз. Той показва, че модернизацията на икономиката на ЕС и преходът към нисковъглеродна икономика се реализират на практика. Така Европа е на път да постигне своите цели за 2020г. по отношение на емисиите на парникови газове, енергийната ефективност и възобновяемата енергия. В доклада е посочен още напредъкът, постигнат след публикуването на първия доклад за състоянието на енергийния съюз през ноември 2015г.

След публикуването на първия доклад през месец ноември 2015г., за състоянието на енергийния съюз няколко тенденции в прехода на ЕС към нисковъглеродна икономика са се запазили и са укрепнали. Що се отнася до емисиите на парникови газове – през 2015 г. емисиите на ЕС са били с 22% под равнището през 1990г. ЕС се представя добре и в сектора на възобновяемата енергия – според данните от 2014г. делът на енергията от възобновяеми източници е достигнал 16% от брутното крайно енергопотребление в ЕС. Друга съществена тенденция е, че ЕС продължава успешно да прекъсва връзката между икономическия растеж и емисиите на парникови газове. В рамките на 25 години- от 1990 до 2015г.,  общият брутен вътрешен продукт на ЕС е нараснал с 50%, като в същото време общите емисии са намалели с 22%.

 „С енергийния съюз се преследват цели не само в областта на енергетиката и климата. Той има за цел ускоряване на фундаменталната модернизация на цялата европейска икономика, за да може тя да стане нисковъглеродна и енергийно и ресурсно ефективна по социално справедлив начин. Трябва да укрепим и външното измерение на енергийния съюз, за да засилим водещата роля на ЕС в световен мащаб”, заяви заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович, отговарящ за енергийния съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук