купуване, покупки, храна

През 2023г. България изпреварва Унгария и за първи път от влизането си в ЕС през 2007 г. не е последна по стандарт на покупателните способности (PPS), изразен в реално индивидуално потребление (AIC) на глава от населението, сочат последните данни на Евростат.

Те показват, че действителното индивидуално потребление на глава от населението, което показва покупателната способност, варира за различните членове на съюза от 70% до 138% от средното за ЕС в 27-те държави от Блока.

Индексът включва всички стоки и услуги, които домакинствата използват, независимо дали са закупени и платени от домакинствата директно, от правителството или от нестопански организации. Той може да бъде разглеждан като индикатор за материалното благосъстояние на домакинствата.

През 2023 г. 10 държави от ЕС регистрират индекс над средното за нивото на ЕС. Най-високи нива са отчетени в Люксембург (38% над средното за ЕС), Австрия и Холандия (и двете по 17%).

Междувременно 17 държави от ЕС регистрират този индекс под средното за ЕС. Най-ниските нива са регистрирани в Унгария (30% под средното за ЕС), България (27%), Словакия и Латвия (и двете 25%).

За 2022 година индексът за България е бил 69% от средния за ЕС, докато за миналата година той бележи ръст и достига 73% от средния за ЕС. За сравнение индексът в Унгария през 2022 г. и 2023 г. е бил 70% от средния за ЕС.

Данните на Евростат за стандарт на покупателните способности (PPS) за 2023г.:

Същевременно статистическата агенция на ЕС съобщи, че България е на второ място в блока на 27-те страни членки по ръст на заплатите към края на първото тримесечие на 2024 година. Заплащането у нас се е увеличило с 15.8% и с 16,4% в Румъния, която води класацията.

Във фейсбук, Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, обясни, че ако се отчита годишната инфлация към март, България е реално с най-висок ръст на заплатите, защото у нас тя е 3.1%, а в Румъния – 6.7 на сто.

„С над 10-процентен ръст на заплатите са 7 страни – всички в Източна Европа, средната стойност за целия ЕС е 5.8%. Източна Европа постига по-висок икономически растеж, а исторически стартира с много по-ниски възнаграждения – в отворения единен пазар на ЕС конкуренцията естествено води до изравняване“, пише той в публикацията си.

Средната брутна месечна работна заплата в България за януари 2024 г. е 2 155 лв., за февруари – 2 139 лв., а за март – 2 300 лв., показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

За София средното възнаграждение през първия месец на годината е било в размер на 2 960 лв., през февруари – 2 919 лв., а през март – 3 231 лева.

Разходи заплати

България обаче, е на дъното в класацията на Евростат за БВП на глава от населението, измерен чрез стандарта на покупателната способност (PPS). (Трябва да се има предвид, че индикаторът PPS е изкуствена парична единица, която елиминира разликите в ценовите нива между отделните държави. Така с една единица PPS се купува еднакво количество стоки и услуги във всички страни членки на ЕС.)

По този показател нашата страна е с 36% под средноевропейското ниво, като и тук Люксембург оглавява класацията за 2023 г. със 139% над средното за ЕС ниво. След това се нареждат Ирландия (с 111% над средното ниво) и Нидерландия (с 30% над средното ниво). На другия полюс с най-нисък БВП на глава от населението освен България са Гърция (с 33% под средното за съюза ниво) и Латвия (с 29% под средното ниво).

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук