Скоро не може да се очаква отмяна на визите за българите, пътуващи до САЩ, заяви американският посланик у нас Ерик Рубин в интервю за „Дарик“. Той обясни, че процедурите за получаване на визи ще стават все по-лесни, но пълната им отмяна не се предвижда.

Посланикът на САЩ у нас с благодарности към Бойко Борисов.

По повод критиките, че „Америка за България” се намесва във вътрешната политика на страната ни, посланик Рубин каза, че фондацията финансира програми в различни медии и граждански организации. Според него обаче те са малки и нямат значителен ефект върху българската политика.

Рубин коментира още, че през тази година ще лобира за срещи на високо равнище между САЩ и България, включително за среща между новите президенти на двете страни Доналд Тръмп и Румен Радев.

Попитан възможно ли е новият президент Доналд Тръмп и руският държавен глава Владимир Путин да си разпределят зоните на влияние в света и България да попадне в руската, Ерик Рубин отхвърли подобни спекулации. „Определено не виждам никаква възможност нещата да се развият в тази посока“, заяви той. Посланикът на САЩ осъди нападението над председателя на Хелзинкския комитет.

Посланикът коментира и темата за плащанията на България за отбрана като член на НАТО, които се очаква да достигнат 2% от брутния й вътрешен продукт (БВП). „Ние очакваме, че България ще спази ангажимента си да достигне 2% в близко бъдеще“, посочи Рубин. Попитан какво стои зад фразата на Доналд Тръмп, че НАТО е остаряла организация, той коментира,ч е президентът е дал да се разбере, че е недоволен от ситуации, в които организацията не е реагирала при терористични нападения срещу нейни членове и ролята на Алианса можело да се засилва в тази посока.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук