Европейският съюз трябва да улесни интеграцията на някои страни членки в някои области, без това да се отнася за целия блок. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от БНР. По думите му, следващата седмица ще бъде публикувана Бяла книга с предложенията на комисията.

Идеята за Европа на различни скорости отдавна предизвиква разгорещени дебати. След гласуването във Великобритания за напускане на ЕС някои правителства искат да задълбочат споделения суверенитет с надеждата на направят общността по-ефективна, а други смятат, че Брекзит и възходът на националистически партии показва, че европейците не харесват идеята.

Юнкер даде ясно да се разбере, че подкрепя варианта за Европа на две скорости.

„Вече не е време, когато можем да си представяме всички да правят едно и също нещо заедно“, каза той в реч пред белгийски студенти.

„Не би ли трябвало тези, които искат да се движат напред по-бързо, да могат да правят това, без да притесняват другите, като въведат по-структурирана рамка, отворена за всички? Ще настоявам за това в идните дни“, каза Юнкер.

По думите му отбраната е област, в която някои страни членки искат да напредват по-бързо в сътрудничеството, отколкото други, отбелязва „Ройтерс”.

Преди три седмици, германският канцлер Ангела Меркел също се обяви за Европейски съюз на две или три скорости.

Според Юнкер, ЕС ще се разшири, но не по-рано от 2020 г.

„Ще се разшири ли ЕС? Да. Но не виждам нито една страна кандидатка, която да бъде готова да се присъедини до 2020 г.“, заяви той.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук