Журналист от вестник „Ню Йорк Таймс” е получил забрана за влизане в Турция, издадена без обяснение от властите в Анкара, съобщи авторитетното издание.

Репортерът Род Нордланд е бил задържан от полицията при пристигането си на летище „Ататюрк” в Истанбул. Органите на реда му обяснили, че неговото име фигурира в списък на лица със забрана за пребиваване на територията на Турция, издаден от вътрешното министерство. Всичко това се случва в момент, в който международната общност е силно загрижена за свободата на пресата в страната, отбелязва „Ню Йорк Таймс”.

Журналистът е бил изпратен обратно в родината си с полет през Лондон. Турски адвокат обяснил през изданието, че репортерът им е спрян от съображение за „националната сигурност”.

Според вестника турските власти неведнъж са заявявали несъгласието си с текстове на Род Нордлан от миналата година, където често присъстват темите за населения предимно с кюрди югоизточен град Диарбекир, за обявената от властите за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК), САЩ и Европейския съюз.

„Действието на турското правителство е оскърбление за свободата на печата и опит да се попречи хората да имат достъп до независими репортажи от Турция”, заяви главният редактор на „Ню Йорк Таймс” Дийн Бакет. „Род е опитен журналист, обиколил целия свят. Няма никакво оправдание за тези действия. „Таймс” ще остане ангажиран да представя фактите за Турция честно, точно и пълно”, добави той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук