Забавяне на споразумението, след прегледа на спасителната програма за Гърция ще има определена цена, затова трябва да се намери бързо решение, заяви в четвъртък вицепрезидентът на Европейската комисия – Валдис Домбровскис, цитиран от агенция „Ройтерс“.

„Неубедителните преговори между Гърция и нейните международни кредитори относно икономическите реформи и облекчаването на дълга хвърлят сянка на съмнение върху бъдещето на трета спасителна програма за Атина в размер до 85 млрд. евро“, счита Домбровакис.

Налице е общо разбиране, че загубеното време при постигането на споразумение ще има своята цена за всички, посочи Домбровскис пред гръцкия новинарски портал Euro2day.

Вицепрезидентът на ЕК обаче заяви, че настоящата ситуация в Гърция не може да се сравнява с тази в началото на 2015-а година, когато страната избягна на косъм изпадането в неплатежоспособност и излизането ѝ от еврозоната. И поясни:

„Трябва да се има предвид, че закъснения при прегледа на спасителната програма означават и отлагане във времето на следващия транш от финансовата помощ. На Гърция ѝ предстои да покрие задължения за около 7,5 млрд. евро през юли, като тези плащания няма да могат да бъдат осъществени без свежо финансиране от страна на нейните кредитори. Досега страната получи около 31,7 млрд. евро от средствата, договорени в трета спасителна програма“.

Международните кредитори имат разногласията относно трудовите и реформите на енергийния пазар на Гърция, като в същото време МВФ все още не дава индикации, дали ще участва в най-новия спасителен план с оглед на опасения, че страната никога няма да бъде в състояние да се измъкне от дълговата спирала. Европейските политици заявяват, че програмата за спасяване няма да може да продължи без реалното включване на МВФ, въпреки че агенция Ройтерс цитира неназован германски политик, близък до канцлер Ангела Меркел, според който участието на фонда не е от решаващо значение.

Според Валдис Домбровскис има засилване на гръцките икономически фундаменти, но този силен растежен потенциал зависи от осъществяваните реформи. Така че политиците са изправени пред избор – или да работят усилено за постигне на споразумение, което ще се основава на постигнатия напредък, или отново да се окажат в несигурна обстановка. Мисля, че изборът е очевиден, посочи вицепрезидентът на ЕК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук