Писателят Николай Иванов представя книгата си „Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски”, в рамките на честванията на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Изданието съдържа много документи и карти, доказващи мястото на гроба на Васил Левски в София.

Авторът е посветил близо 30 години за издирването на документите и факти от биографията на Апостола. Документите, които показва, се публикуват за пръв път и са от архивите на Националния военноисторически музей от периода 1938-1947г.  По думите му гробът на Левски се намира на ул. „Дамян Груев” в столицата, около сградата на Министерството на земеделието и храните. Иванов смята, че ако мястото се разкопае, е възможно в пръстта да бъдат намерени дребни костици, които да се изследват и да се докаже дали са на Апостола.

Изложбата показва и фотография на човека, който последен се е докоснал до костите на Апостола и подписа му върху документа, срещу който ги е получил за идентификация. Показан е гробът на Левски до Министерството на земеделието в точното му заснемане на картографски план в мащаб 1:250 през 1894г.

Николай Иванов е роден във Велико Търново и е автор е на редица книги, сред които „Георги Измирлиев”, „Литургия за непокорните”, „Георги Обретенов” и „Апостолски времена”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук