Правосъдната реформа е темата на откриващата се изложба на „Дружество на невъзпитаните карикатуристи”, която продължава до края на месеца в галерия „Сезони”. Авторите й са Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Ивайло Нинов, Иван Кутузов – Кути, Илиян Савков, Маргарита Янчева, Христо Комарницки и Чавдар Николов.

Изложбата, всъщност, е озаглавена „ДЕЛО 113“. Тя продължава лайтмотива „113“ – миналогодишната изложба на групата, която бе посветена по повод изпадането на България на 113-о място в класацията за свободата на словото в света.

Интересът към карикатурата винаги е бил голям, защото тя е лесно достъпна и има широк отклик, макар вестникът, който дълги години е традиционен нейн носител, постепенно да залязва в битката с електронните медии. Изкуството на политическата сатира, продължава своя живот под различни форми – специализирани форуми, изложби на оригинални рисунки и анимирани карикатури, каквито ще види и публиката в галерията по време на изложбата.

Едно от нещата, които правят карикатурата толкова привлекателна е противоречивата й природа – откритата и директна идея на автора, с която зрителя може да се съгласи или не и оттук едно много важно качество – възможността за интерпретация, което означава, че тя може да покаже практически всичко.

В новата си изложба творците представят карикатури от последните години, както и отразяващи актуални събития. Творчеството на карикатуристите отразява желанието да направят света едно по-добро място, фокусирайки се върху специфични проблеми пречупени през собственото им светоусещане и талант. Това са произведения, които са една панорама на политическото и общественото пространство, в което България се намира през изминалите 25 години.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук