Васил Чакъров-Чак

Изложба на Васил Чакъров-Чак „Шаржове. Карикатури. Колажи“ се открива на 13 октомври в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Куратор на изложбата, която ще продължи до 14 ноември, е д-р Ружа Маринска.

Приживе, през 2007-а, Васил Чакъров пожела да покаже за първи път трупани през годините шаржове, карикатури и колажи. Нарече изложбата „Рисунки от кашона на Чак от Багренци”. Подреди я в Самоковската художествена галерия – сам и посвоему. Залите бяха преобразени и човек се замайваше сред това обилие от образи – всички родени от хрумванията на този необикновен ху­дожник и човек. Познаваха го като живописец и график, високо ценяха акваре­лите му. А излизаше, че наред с това творчество, въображението му е търсело и други пътища и форми, в които чувството му за хумор и зевзешкото му остро око също са напирали да се изявят.

Васил Чакъров-Чак

Изложбата в Музея на хумора и сатирата ни среща именно с този, по-малко познат Васил Чакъров – с чувството за справедливост в карикатурите му, с десетките знаменити писатели, музиканти, актьори и художници от шаржовете му, с неизтощимата жажда за визуални игри, родила колажите му.

След края на изложбата произведенията в нея ще бъдат дарени на Музея на хумора и сатирата и ще станат част от колекцията му. Изложбата се съпровожда от едноименен каталог. Продължава до 13 ноември 2022.

Васил Чакъров-Чак

Васил Чакъров (1934 – 2018) е български художник, роден в село Багренци, община Кюстендил. Завършва Учителския институт в Дупница и работи като учител от 1957 до пенсионирането си през 1994. От 1979 е член на Съюза на българските художници. През 1972 е отпечатана първата му карикатура във вестник „Самоковска комуна“, а през 1974 и във вестник „Стършел“. Чакъров продължава да сътрудничи и на двете периодични издания до края на живота си. Участва в много общи художествени изложби в страната и в колективни изложби на български художници в чужбина. От 1973 година са организирани и редица негови самостоятелни изложби в цялата страна.

Васил Чакъров-Чак

Творби на Васил Чакъров притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Кюстендил, Самоков, Пловдив, Сливен, Бургас, Благоевград, Добрич, Балчик, Музеят на хумора и сатирата – Габрово, учреждения и частни лица у нас и в чужбина.

Васил Чакъров-Чак

Още новини за култура – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук