Великобритания

Върховният съд на Великобритания ще се произнесе дали парламентът има право да одобри излизането на страната от Европейския съюз, предава „Гардиън”.

11-те съдии ще решат дали правителството може самостоятелно да стартира чл. 50 от Лисабонския договор, според който Обединеното кралство ще напусне ЕС, без одобрението на депутатите.

Това е най-големият съдийски състав, който се занимава с едно дело, откакто е създаден Върховният съд през 1876г. Това, от своя страна, е признак за значимостта на решението. Само за сравнение – обикновено Съдът работи в 5-членен състав. Върховният съд дори ще предава на живо изчитането на решението.

Британският министър-председател Тереза Мей вече каза, че очаква решението на Върховния съд да позволи на парламента да има последната дума.

Освен това присъдата олицетворява нарастващия конституционен статус на правораздавателната институция.

Брекзит допълнително ще засили авторитета – и натовареността, разбира се – на върховните съдии на Великобритания.

Съдия Хоуп, бивш председател на Върховния съд, заяви, че е „пълно недоразумение” съдии да блокират волята на народа.

Премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей заяви, че иска преговорите за Брекзит да започнат най-късно през март. Ако върховните съдии решат да дадат последната дума на депутатите, Мей ще бъде принудена да изчака положително решение на Камарата на общините.

Междувременно главният преговарящ с Великобритания от името на Европейския парламент Ги Верхофстад заяви, че решението на Лондон да направи чисто излизане от Европейския съюз е възможност за реформиране на Европа и избягване на по-нататъшно разпадане на връзките между оставащите в Общността държави, предава „Ройтерс”.

„Дискусията относно Брекзит е добра възможност не само да обсъдим и договорим ново споразумение, ново партньорство с Великобритания, но също да определим, че сега е времето да имаме истинско правителство в Европа“, обясни бившият белгийски премиер.

Верхофстад коментира, че е твърде рано да бъдат правени спекулации относно влиянието на процеса за Великобритания или за Лондонското сити, най-големият финансов център на Европа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук