Причините за смъртта на 1,7 милиона деца всяка година се крият в замърсената околна среда. Това обявиха от Световната здравна организация. По данни на СЗО един от четири случая на детска смърт от едномесечна до петгодишна възраст, причината е в нездравата околна среда, която обикновено се изразява в  замърсяването на въздуха, пасивното пушене, липсата на чиста вода и лоша хигиена.

„Замърсената околна среда е смъртна опасност, особено за малките деца. Техните формиращи се органи и имунната им система, малките тела и дихателни пътища ги правят особено уязвими пред мръсния въздух и вода”, обяви генералният директор на СЗО Маргарет Чен.

Тези фактори увеличават риска от пневмония, а също и от хронични респираторни болести в дългосрочен план, като астмата. Освен това мръсният въздух повишава риска от сърдечни болести, инфаркт и рак. Децата в домакинствата без достъп до чиста вода и без канализация, или които се отопляват и готвят с въглища или животинска тор, са с по-висок риск от диария и пневмония.

В доклада на организацията пише, че възникват опасности и от непрвилно рециклираните електронни отпадъци. Това може да изложи децата на токсини, които от своя страна да доведат до намаляване на интелигентността, увреждане на белите дробове и рак.

Инвестициите в премахването на рисковете за здравето от околната среда, като подобряване на качеството на водата или използването на по-чисти горива, ще са много полезни за детското здравеопазване, казаха от СЗО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук