Гръцката икономика се е свила с 1,2% през последните три месеца на миналата година. Това представлява най-сериозното влошаване на икономиката на Гърция от третото тримесечие на 2015-та година, когато тя се сви с 1,7 на сто.

Първоначалните оценки на официалната гръцка статистика „Елсат” предвиждаха понижение с 0,4 на сто.

Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил само с 0,6%.

Въпреки тези слаби данни, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че икономиката е обърнала страницата и е готова да покаже „изключително високи” нива на растеж.

„За настоящата година прогнозите показват, че гръцката икономика ще покаже изключително високо темпо на растеж след редица години на рецесия, достигайки дори най-високо равнище на растеж в рамките на еврозоната”, посочи Ципрас на заседание на кабинета, съобщава „Ройтерс”.

Властите в Атина очакват БВП на страната да се увеличи с 2,7% през настоящата година.

„Независимо дали нашите кредитори харесват или не, икономиката ни е издръжлива и се възстановя”, коментира Алексис Ципрас.

Според него, независимо колко се опитват да забавят преговорите на техническо ниво, „вече няма връщане назад”.

Изпълнението на третата спасителна програма за южната ни съседка се бави вече месеци, заради разрив между ЕС и Международния валутен фонд, относно фискалния напредък на Гърция и нейната съпротива да предприеме допълнителни реформи.

В началото на лятото Гърция трябва да получи 7,5 млрд. евро – следващия транш от спасителния пакет в размер на общо 86 милиарда евро, съгласуван през 2015 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук