Малко преди кротко над столичния град да завали сняг, две държавни институции дадоха напоитална пресконференция, с която да убедят гражданите, че са готови за „ледена епоха“ и си вършат работа. В информационната акция се включиха Агенция „Пътна инфраструктура“ и Министреството на вътрешните работи (МВР). През синия екран, те обясниха как при минусоввите температури, които се очакват ще действат самоотвержено и безкомпромисно. Запознаха ни и с капаните, които неумолимият студ ще им заложи, например, химикалите, с които трерират пътищата може да не са ефективни. И се застраховаха, че като омекне времето, ще станат много ефикасни. Но също така е вярно, че като омекне времето, по чисто физически причини, снегът по улиците с или без препарати – ще се разтопи.

На фона на цялата логорея за пълна бойна готовност на снегорините и контрапункта – химическата немощ, на „операция снежинки“, неволно се питаме дали пък администрацията не изпитва някакъв дефицит – на съобразителност, елементарна ефикасност, желание да си свърши работата, а не да ни информира за добрите си намерения. Защото, както знаем, пътят към ада, често е постлан с добри намереия.

Докато телевизорите лееха тази загриженост, температурата на въздуха беше около нулата, но се осещаше като 2-3 градуса, поради предстоящия апокалипсис, с ръснат скромен снежец.

Той, обаче, се оказа фатален не за придвижването в града, а за жена, която беше блъсната от кола на „Симеоновско шосе“, докато пресичала неправилно. Ще кажете – никой не й е виновен. Така е. Но и на пешеходна пътека да пресичаш, пак няма гаранция, че няма да те блъснат – нали стана ясно, че вече пресичаме, като няма коли. За целта има тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС). Ако караш по-стара и/или евтина кола, КАТ ще те спре за какво ли не – да ти провери грайфера на гумите, да се убеди, че имаш аптечка и авариен триъгълник и т.н. Ако се движиш с висок клас кола, обаче, можеш да си караш с превишена скорост. И ако блъснеш човек на пешеходна пътека – да се окаже, че сам си е виновен. И всичко е законно на книга, но оставя дълбоко впечатление за беззаконие и отсъстие на държавност.

Жената, за чиято нелепа смърт пресцентърът на МВР изпрати прессъобщение, загина пред център за автомиблни гуми, докато ведомството и АПИ се заканваха на снежинките. До автоцентъра има барака – незаконна постройка с неясен собственик. Следващата сграда по съшата линия на булеварда е телевизия „Европа“, модерна бизнес сграда, клас „А“. Собствениците на сградата са подавали сигнал до районния кмет и „Архитектура и градоустройство“ към СО. Градските велможи са единодушни, че назаконната постройка тярбва да бъде премахната, но това така и не се случва, вече една година.

И докато чакаме „ледената епоха“ и минусовите температури навън в недоумение дали ще е седмица или уикенд, да се запитаме дали ледената епоха вече не е факт в отношението на държавата към гражданите. Свидетели сме на пълната незаинтересованост на администацията да си свърши работата. Държавните служители у нас се измъкват от непопулярната страна от задълженията си: полицията не спира имащите власт и лукс и те живеят с чувство на безнаказаност. Общинските власти не премахват незаконни постройки, защото това не е много приятна работа. И те няма да си свършат работата, ако не им се напомня. Няма инстанция, която да накара българския чиновник да работи, освен нас гражданите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук