59-годишният специалист по физиотерапия и рехабилитация д-р Маргарита Димитрова зарязва кариерата, която градила повече от 20 години, за да създаде собствена ферма и да живее селски живот в околностите на турския град Денизли.

Маргарита купува имот, който превръща в земеделска земя. Там произвежда екологичночисти плодове и зеленчуци и става пример за подражание на съседите си. Продукцията си продава сама на местния пазар, пише турският вестник „Милиет”.

Българката е родена в Ямбол и е завършила образованието си в медицинския университет в София, разказва изданието.

Решила да се премести в Турция след 20-годишна кариера като специалист по физиотерапия и рехабилитация. Развела се със съпруга си и заедно с детето си живеела в Истанбул, където преподавала в един от университетите. Днес, синът и е треньор по джудо и живее в Гърция.

В търсене на по-спокоен живот се мести в района на град Мугла. След това зaживява в село Булдан, в околностите на Денизли.

Преди 3 години купува 15 дка земя и започва да я обработва, за да осъществи мечтите си. Построява си едностайна къща от камъни и кирпич. За да полива продукцията си използва система за капково напояване с вода, добита от планински извори.

В малката оранжерия на Маргарита целогодишно растат плодове и зеленчуци. Пред турското издание тя споделя, че не използва химически торове и препарати срещу вредители. Три години е подготвяла земята преди да започне да я обработва.

В малката ферма на д-р Маргарита Димитрова живеят две магарера, куче, котка и няколко кокошки. Въпреки че през зимата е по-трудно 59-годишната жена продава част от реколтата си на пазара в Денизли. Пред вестника тя се хвали, че всичко се изкупува много бързо, защото е екологично чисто.

„Избрах Турция, защото е близо до България. Опитвам се да създам добра връзка с природата. Избрах район, в който няма фабрики и си направих собствена ферма. Исках да си създам среда, в която мога да живея без проблеми. Целта ми беше да дишам чист въздух, да пия чиста вода, да се храня с екологично чиста храна. В моята ферма отглеждам зеленчуци. Гледам сезонни зеленчуци като магданоз, рукола, спанак, тученица, домати, чушки, патладжан. Тези, които ми остават продавам на пазара”, разказва пред „Милиет” Маргарита Димитрова.

Пред медията тя разказва и за желанието да създаде екоквартал, където да си помага със свои съмишленици.

„Животът ми тук не е скучен. Нямам ден, в който да съм се чувствала отегчена. Ставам рано и си лягам рано. Първата ми задача сутрин е да погледна животните. Почиствам обора. Давам фураж на животните. Те много обичат да слушат музика. Усещат песните и реагират на тях. Много се забавлявам с тях. След това излизам на двора и храня кокошките и кучето. Говоря си с тях. Когато няма сняг върша други неща из градината”, разказва ежедневието си Маргарита.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук