Камарата на архитектите в България (КАБ) публикува фотоалбум във Фейсбук страницата си със заглавие „Илюстрации по Закона за устройство на територията (ЗУТ) или трагедията на българската архитектура е между кота корниз и кота било“.

От гилдията са категорични, че необмислените правила за височина на сградите, водят до „отвратителни архитектурни резултати“, грозновати сгради и придават „смешни силуети на градовете ни“.

Разминаването идва от противоречието между показателите, които определят квадратурата и височината на сградата, съответно КИНТ или „коефициент интензивност на застрояване“ и кота „корниз“. Големината на сградата в квадратни метри се определя от площта на парцела, умножена по коефициента за интензивност на застрояването. И понеже кота корниз е умишлено занижена, то силуетът на сградата се раздува от разрешената по закон площ.

Със снимков материал и ефектни илюстрации, от КАБ обясняват, че промените в дейтващата нормативна уредба, направени след 2001-ва позволяват над кота корниз сградите да бъдат окичени с различни елементи – кули, издатини, скосове, които развалят външния изглед.

За да се реши проблемът и да се нормализират сградите в България, архитектите предлагат кота корниз да се увеличи с 3 метра, за д. В допълнение, подобно решение би улеснило строителството и – облекчило особено маките възложители, се казва още в позицията им.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук