Серия от опити за извършване на смъртоносни нападения на коледни базари и търговски центрове в цяла Европа, включително Великобритания, е била провалена преди нападението в Берлин, съобщава „Индипендънт”.

Операции за сигурност, според високопоставени източници, са били проведени като пряка реакция на информация за терористични заплахи, свързани с „Ислямска държава“ (ИД).

Във Великобритания служители на антитерористичните служби твърдят, че е предотвратен „заговор“, вдъхновен от „Ислямска държава“.

Набелязаните цели са били един или няколко претъпкани в подготовката за Коледа търговски центъра.

Четирима мъже в Дарби, друг в Бъртън на Трент и една жена в Лондон, на възраст 22-36 години, са били арестувани преди десет дни във връзка с предполагаме заговор, като са били иззети материали, които биха могли да се използват за направата на бомби.

В четвъртък двама пот мъжете, на 22 и 27 г. от района на Дарби, са освободени без да им се повдигат обвинения. Останалите четирима остават в ареста.

Австралийската полиция арестува предполагаеми терористи, планирали серия от нападения в Мелбърн по време на коледните празници, съобщават местните медии.

Няколко души са арестувани тази сутрин, след обиски в жилищни сгради.

Арестуваните планирали навръх Коледа да атакуват централната жп гара в Мелбърн, катедралата Сейнт Пол и един от площадите.

В хода на операцията са арестувани петима души – четирима млади австралийци и един египтянин.

Според шефа на полицията в щата Виктория Греъм Ащън, те са се радикализирали под влиянието на терористичната групировка „Ислямска държава“.

За осъществяване на терористичните актове, арестуваните планирали използването на взривни вещества. Не било изключено и използването на огнестрелно и хладно оръжие при планираните нападения.

Вчера се появи информация за подготовка на терористични атаки в новогодишната нощ на „Таймс Скуеър” в Ню Йорк.

Сръбското вътрешно министерство въведе строги мерки за сигурност по време на предстоящите празници. Повече полицаи ще има по летищата, граничните пунктове, железопътните и автобусни гари, както и по местата където се събират много хора. Ще има засилено полицейско присъствие и около дипломатическите мисии в страната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук