Преди 4 години, Крис Нагели направи това, което много други мениджъри бяха направили преди него – премести екипа си в офис с без стени.

Служителите работели от вкъщи, но той искал всички да бъдат заедно, да се сработват и сприятеляват по-лесно. Бързо обаче станало ясно, че Нагели е допуснал огромна грешка. Всички били разсеяни, продуктивността страдала и всички 9 служители били нещастни, дори и мениджърът.

През април 2015г., около три години след преместването в големия офис без стени, Нагели преместил компанията в по-голям офис – 930 кв/м. Сега всички имат собствено пространство и врати.

Огромна част от компаниите предпочитат „отворени офиси” – около 70% от американските офиси. Много малка част от компаниите обаче са се върнали към традиционния модел. Проучванията обаче показват, че продуктивността е намаляла с 15%, работниците имат проблем с концентрацията, освен това шансът да се разболеем е двойно по-голям.

Откакто Нагели премести своята компания, чул от други мениджъри, че и те копнеят за офис с врата.

„Много хора не могат да понасят офисите без стени”, каза той. „Никога нищо не успяват да свършат и си носят много работа вкъщи. ”

Едва ли концепцията за „отворен офис” ще изчезне скоро, но някои компании вече се връщат към старомодното пространство.

Има една основна причина, заради която всички ние обичаме офис с 4 стени и врата: фокусирането. Истината е, че не можем да вършим 100 неща едновременно и разсейването може да ни разфокусира за повече от 20 минути. Освен това, отвореното пространство може да има негативен ефект върху паметта ни – това е особено силно проявено при „хотдескинг” – моделът, при който всеки стои, където си иска и си носи оборудването със себе си.

„Задържаме повече информация, когато стоим на едно място”, каза Сали Аугустин, психолог по околната среда и дизайна. „Не го усещаме всеки ден, но „разтоварваме” спомени – често малки детайли – в заобикалящата ни среда”, каза тя.

Това може да е всичко – от идея, която искаме да споделим, промяна на цвета на нещо – тези неща могат да се припомням само в същата обстановка.

За много от нас, шумът е основният дразнител. Професори от университета в Сидни откриха, че почти 50% от хората, които работят в напълно отворен офис, 60% от тези, които работят в кабини с ниски стени, не са доволни, защото нямат никакво уединение и е много шумно. Само 16% от хората, които имат собствен офис, са отговорили по този начин.

Поискали са от 14 души да им отговорят колко недоволни са от работната си среда, посочвайки различни аспекти, включително температура, чист въздух, лично пространство.

Освен, че са по-евтини, отворените офиси помагали и за по-добро сработване. Доказано е, че рядко имаме брилянтни идеи, когато сме в тълпата. Вместо това, много по-вероятно е да чуем какъв подарък ще купи колегата.

„Хората наистина общуват повече, но не си говорят за работа”, каза Аугустин.

За професии, в които се изисква концентрация, шефовете са по-склонни да експериментират с тихи стаи и затворени пространства. Проблемът с това е, че някои от нас не се чувстват комфортно.

Лошата новина е, че отворените офиси няма да изчезнат скоро. Крис Нагели съветва повече работодатели да проумеят това, което се е случило с неговата компания. Работниците му сега са по-щастливи и по-продуктивни. Това помага не само на компанията, но и на

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук