В рамките на едно денонощие от водите на Средиземно море са спасени 1400 мигранти. Информацията обявиха от Италианската брегова охрана. По време на същото денонощие хуманитарен кораб на „Лекари без граници” и друга хуманитарна организация са е спасили други 100 души, включително 7 жени и 41 непълнолетни лица без придружител. Мигрантите не са носели със себе си спасителни жилетки.

Новината за спасителните операции идва на фона на предстоящата среща на върха в Малта. Тя ще бъде посветена основно на най-тежката мигрантска криза от Втората световна война, както и борбата срещу трафикантите на хора в Либия. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че затварянето на контрабандния маршрут от Либия към Европа е „в рамките на нашите възможности”. От организацията „Лекари без граници” също коментираха темата.

 „Обявяването на война на трафикантите на хора не постига нищо по отношение на прекратяването на войните, бедността и липсата на алтернативи, които подхранват тяхната търговия”.

Според италианските власти само през месец януари са спасени 4 480 души. По данни на ООН над 220 души са загубили живота си при рискованото начинание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук