Подобряването на достъпа до пазара на труда и ученето през целия живот, трябва да са сред приоритетите на Европейския социален стълб, заяви министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова в Брюксел.

„Tози дебат е изключително важен за България независимо от намаляването на безработица в последните тримесечия“, посочи Русинова.

Особено полезни са политиките, които подпомагат включването на повече хора на пазара на труда, счита Русинова. По думите й през 2016-та в бюрата по труда у нас са регистрирани близо 12 000 лица, като една четвърт от тях вече са включени в обучение или заетост. У нас има 65 центъра за заетост и социално подпомагане, изградени с подкрепа на Европейския социален фонд. Предстои да бъдат изградени и 8 нови центъра. Така повече хора ще имат достъп до програми за връщане или включване на пазара на труда.

Тя даде пример с програмата „Активни“, в рамките на която различни организации на местно и регионално ниво търсят и подпомагат младежи да намерят работа, да се върнат в училище или да получат необходимата квалификация за започване на работа. По друг проект „Готови за работа“, съвместно със социалните партньори, ще се набират младежи, които не работят, не учат и не са регистрирани в бюрата по труда. Очаква се общо 9 500 младежи да бъдат включени в образование, обучение или заетост.

Русинова взе участие в конференция на тема: „Европейският стълб на социалните права: да вървим заедно напред“, организирана от Европейската комисия. От март до декември 2016-та,  ЕК  организира обществени дебати за оценка на състоянието на социалните права на гражданите в страните от Европейския съюз. Резултатите от консултациите са бъдещите насоки на т. нар. Европейски стълб на социалните права.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук