Популярният фестивал на пенджабите „Лори”, известен още като „Фестивалът на жътвата” обикновено се празнува на 13 януари всяка година в Индия, пише „Файненшъл експрес”. Местните смятат, че паленето на огън на открито носи късмет, щастие и просперитет на всички. Това е един от най-великите фестивали на Пенджаб и Хиряна. Освен в тези населени места, хората от Делхи, Утар Прадеш и други щати на северната част от страната, също възхваляват „Лори”.

Индийците празнуват последният студен ден от зимата. Освен това денят се свързва с житото и началото на новата година за фермерите.

По време на празника, хората се събират около огъня и хвърлят в него сладки, пуканки и ориз, танцуват и пеят.

Фестивалът е свързан с легендата за Дула Бхати. Според поверията, той бил сватовник, живял през 16 век, превърнал се в герой за Пенджаб. Освен да обира богатите, Бхати помагал на бедните момичета, които били продавани като робини в Близкия изток. Намирал им съпрузи и ги уреждал със зестра.

Най-много празнуват в домовете, в които наскоро е имало сватба или се е родило дете.

В някои части на Пенджаб децата пускат хвърчила. Традиционното ястие е „Сарсун да сааг” (Sarson da saag), което в буквален превод означава „зелена горчица” царевични питки.

Като всеки друг празник, фестивалът „Лори” събира близките на едно място.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук