Повече от половината бизнес лидери във Великобритания вярват, че Брекзит е оказал отрицателно въздействие върху техните фирми. Това става ясно от проучване на „Айпсос Мори”. То е проведено сред 100-те най-влиятелни компании в страната. 58% от тях за заявили, че резултатите от референдума са „взели жертви” в бизнеса. Едва 11% са заявили, че резултатите от референдума са им се е отразили в положителна посока. Според проучването, 10% от анкетираните са категорични, че ще преместят фирмите си извън Великобритания. Въпреки това проучването установи по-положителен отговор, когато се пита за дългосрочното въздействие върху бизнеса. Почти всички запитани са настроени положително и са уверени, че компаниите им ще се адаптират успешно към Брекзит.

Именно бизнес лидерите в страната бяха едни от най-отявлените поддръжници на членството в ЕС по време на подготовката за референдума, твърдейки, че достъпът до единен пазар от 500 милиона души ще им даде възможност да разраснат собствените си компании, както и цялостната икономика на страната.

Междувременно вчера британското правителство публикува „бяла книга за Брекзит”, с което се очертават целите и юридическите последици, свързани с излизането на страната от ЕС. В документа се посочва, че Лондон ще реализира „стабилното и нормално напускане на ЕС”.  Отбелязва се още, че Великобритания ще напусне общия европейския пазар и митническия съюз на ЕС, но ще работи за създаването на ново стратегическо партньорство с общността. Очаква се страната да въведе нова система за контрол, като се споменава, че бизнесът ще има достатъчно време за преход, така че да бъдат гарантирани правата на гражданите от ЕС, пребиваващи в страната, както и тези на британските граждани в страните от общността.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук