На снимката: Христо Явашев - Кристо

След множеството протести, съдебни битки и пречки, българският артист Христо Явашев – Кристо реши да преустанови работа по арт инсталацията си „Над реката”.

Противоречивият проект, заплануван още през 1992 година, целеше да покрие участъци от река Арканзас със сребриста, полупрозрачна материя за 14 дни. Намерение беше посрещнато с негодувание от природозащитниците и доведе до многогодишни дела.

„След като чаках да реализирам „Над реката” в продължение на 20 години и преминах през 5-годишни спорове в съда, вече нямам желание да видя резултата”, сподели 81-годишният творец в изявление на сайта си.

Пред „Ню Йорк Таймс” обаче Кристо заяви, че не желае да донесе никаква печалба на новия „земевладелец” на федералния щат – Доналд Тръмп. Вместо това предпочита да концентрира вниманието и усилията си върху художествена инсталация „Мастаба”, върху която той работи вече 40 години. Структурата от 410 000 хиляди разноцветни петролни варела, която тя ще представлява, ще бъде най-голямото произведение на изкуството в света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук