МВР ще назначи 600 души по граждански и по трудов договор, които да помагат за охраната на границата. Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи в оставка Филип Гунев, пред журжалисти. По думите му средствата за облекло, оборудване и заплати ще бъдат осигурени с европейски средства. Зам.-министърът увери, че са осигурени пари и за полицаите и военните, които пазят браздата.

Директорът на дирекция „Граничен контрол” Стоян Иванов увери, че новите хора ще бъдат назначени до месец, за да подпомогнат охраната по границата ни със Сърбия и Турция, както и по Черно море.

За позицията могат да кандидатстват всички български граждани, които отговарят на условията. От МВР обаче предпочитали да кандидатстват техни бивши колеги.

Правомощията на сътрудниците ще са като на граничните полиции и ще участват в задържането на нелегалните мигранти.

Освен това, силовото ведомство ще купи 400 високопроходими автомобила и 500 фургона за гражданска защита, в които ще се настаняват мигрантите.

Заместник-министърът Гунев каза още, че с новата система се гарантира стопроцентов контрол, а документите ще се обработват за 8 секунди.

Следващата седмица МВР ще обяви серия от обществени поръчки. Те са съгласувани с новия президент Румен Радев, а правителството в оставка бърза да подсили охраната на границата ни.

За да се обезпечи сигурността по границите ни, ЕС отпуска близо 160 млн. евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук