По време на срещата между германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Ердоган в Анкара, двамата са обсъдили темите за бежанската криза, войната в Сирия и тероризма. Меркел заяви пред журналисти, че е обещала подкрепата си на Ердоган в откриването на виновниците за опита за военен преврат от нощта на 15-и срещу 16-и юли миналата година. Въпреки това тя изтъкна, че свободата на слово и политическите различия не трябва да бъдат ощетявани.

„Ние считаме, че борбата с тероризма е изключително важна, в частност и с този опит за преврат, виновниците трябва да бъдат наказани. Ние видяхме как турският народ се изправи в защита на демокрацията и демократичните ценности. Заявих, че в този важен процес е приоритет да се уважава свободата на словото, специално подчертах и свободата на медиите.”

След метежа Турция предприе драстични мерки срещу предполагаеми поддръжници на преврата. Германия изрази опасения, че мерките са насочени към демократичната опозиция и представители на медиите,  което допълнително влошава отношенията между двете страни. Отношенията се влошиха и заради това, че Турция твърди, че Германия подкрепя кюрдските и крайнолевите екстремисти. От своя страна Ердоган заяви, че счита за недопустимо използването на израза „ислямски тероризъм”.

„Изразът „ислямски тероризъм“ провокира дълбоко съжаление сред мюсюлманите и сериозно наранява техните чувства, употребата му е недопустима и то не е вярно. Не трябва да се свързват ислямът и тероризмът. Ислям означава мир и той не може да има нещо общо с тероризма”.

Редица противници на Ердоган обаче изразяват притеснения, че конституционните промени ще доведат до авторитарно управление. От своя страна Ердоган изтъкна на съвместната пресконференция, че двамата с Меркел главно са обсъждали положението в Сирия, Ирак и Егейско море.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук