Министерството на културата отложи подписването на тарифата за авторски права, договорена между сдружението за колективно управление на авторските права „Музикаутор“ и Асоциацията на българските радио – и телевизионни оператори, която БНР оспорва.

Това стана ясно след изказване на служебния министър на културата Рашко Младенов. Той допълни, че изчаква двете страни да се споразумеят до ден два, а до тогава ще отложи подписването на тарифата.Според него тя може да бъде видоизменена, като това зависи от самото споразумение.

Повод за спора между двете страни възникна от страна на „Музикаутор”. Сдружението поиска тройно увеличаване на цената за излъчване на съвременна музика по БНР от каталога на дружеството за колективно управление за авторски права, считано от 1-и януари тази година. От обществената медия оспорват исканото увеличение.  Така от началото на годината радиото излъчва само класическа, фолклорна и джаз музика с изтекла 70-годишна давност.

В същото време, въпреки спора с „Музикаутор”, генералният директор на БНР Александър Велев отчете, че радиото отбелязва 20% ръст на аудиторията си спрямо последното тримесечие на 2016-та година.  Той коментира още, че бюджетът на БНР е един и същ за последните шест години. Юристът на БНР Иван Стойнев също коментира темата, като заяви, че е подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията, като по жалбата е образувана проверка. Заведено е и гражданско дело в Европейския съюз. Делото е допуснато от Софийски градски съд за разглеждане и се очаква становището и на европейските юристи по казуса.

Междувременно днес се отбелязва Световният ден на радиото. Отбелязва се от 2012 г. с решение на 36-ата сесия на Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата  в Париж.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук