420 миньори от рудник „Бабино“, част от „мини „Бобов дол“ на бизнесмена Христо Ковачки, ще бъдат съкратени до средата на 2018-та.

Вече засегнати от съкращенията работници, протестираха на входа на мини „Бобов дол”, съобщава БНР. Миньорите искат да получат обезщетене от една месечна заплата и ваучери за храна за 3 месеца, а това може да достигне до 3 хил. лв. в брой и натура. Протестиращите се заканиха, че ще се стигне до гражданско неподчинение, ако исканията им не бъдат изпълнени. Някои от служителите на рудника твърдят, че са били измамени от ръководството на мините. По думите им, те са получили печат в трудовите си книжки, че са им изплатени всички суми.

„Мините имат пари. Отпуснати са им милиони за ликвидация. Сега и тези наши заплати ще потънат”, недоволстват хората.

Протестиращите се заканват да блокират път в центъра на Бобов дол. Те настояват при тях да отиде концесионерът на мините и мажоритарен собственик на ТЕЦ-а Христо Ковачки.

По думите на протестиращите съкращенията в рудник „Бабино” са заради невъзможност да се изпълняват нормите за добив на въглища, а уведомленията за съкращение или пенсиониране започнли а пристигат още в края на миналата година.

Припомяме, че подобна стачка в рудник „Бабино“ имаше през октомври миналата година, в разгара на кандидат-президентската надпревара. Заради намалени и забавени заплати и страх от закриване, 140 миньори прекараха над 60 часа под земята. Много анализатори видяха в случващото се опит за политически пиар, тъй като на място дойде и омбудсманът Мая Манолова. Малко след това, започна изплащането на забавените месечни възнаграждения.

ТЕЦ „Бобов дол“ се оказа в центъра на друга политическа афера само преди седмица, когато поради ниските знимни температури и високото потребление на електричество, се наложи да бъде включен т. нар. „студен резерв“ или допълнителни, резервни мощности. ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ Русе на руската компания „Вечел“ не успха да се включат и така балансът на системата едва се закрепи. Малко преди причините да станат ясни в публичното пространство, председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова заговори за опасност от режим на тока.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук