Замърсяване
Снимка: Pixabay

Фирми от Въглищната империя на „Ковачки“ са ощетили държавния бюджет с близо 24 млн. лева.

Това са неплатени задължения за данъци и осигуровки, които държавата няма да си събере, защото срокът за това вече е изтекъл към началото на октомври 2023 г.

Прави впечатление, че сумата на неплатените задължения с изтекла давност нараства значително за последните три години – към края на 2020 г. те бяха 10 млн. лв.

Това става ясно от отговора, който Националната агенция за приходите (НАП) предостави след запитване на „Грийнпийс“ – България по Закона за достъп до информация. Организацията поиска данни за задълженията на 19 дружества, свързвани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки – осем мини за добив на въглища и единайсет въглищни централи и топлофикации.

Сред тези дружества са някои от най-старите и замърсяващи предприятия в българската енергетика: ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово, ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград, ТЕЦ „Република“ в Перник, ТЕЦ „Бобов дол“ в Големо село, които регулярно обгазяват съседните населени места със серен диоксид и прах. Тези компании представляват само един от Осемте кръга на Въглищната империя на „Ковачки“, описани в едноименния доклад на „Грийнпийс“ – България.

Останалите кръгове включват мини за доизточване, посредници, източващи публичното дружество „Топлофикация София“, търговец и верификатор на парникови емисии, пенсионен фонд за инвестиции в топлофикации, застрахователно дружество – „фаворит на държавата“, и не на последно място – лобистко сдружение за „зелено бъдеще“ на кафявата Въглищна империя.

Приходите, които държавата получава от данъци и осигуровки, покриват голяма част от публичните разходи като пенсии, здравеопазване и социални помощи. Те гарантират функционирането на държавата, услугите за гражданите ѝ и поддръжката на средата, в която всички живеем.

„Когато някой не плаща дължимите данъци и осигуровки, сметката плаща цялото общество. Тази измерима финансова цена е само добавка към трудно измеримите щети от замърсяването, на което са изложени местните хора под комините на архаични и лошо поддържани инсталации със съмнителни пречиствателни съоръжения. Това е възможно с дългогодишното съдействие на редица български институции, които не успяват да защитят правото на гражданите да дишат чист въздух, нито да предотвратят корупционни практики”, коментира Десислава Микова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ в „Грийнпийс“ – България.

Опростените задължения са на сметката на шест от компаниите във Въглищната империя. От НАП не уточняват кои точно с аргумента, че така опазват данъчната и осигурителната информация за конкретните фирми.

През последната година 17 компании от Въглищната империя са натрупали просрочени задължения към НАП в размер на 7,7 млн. лв. Сред тях са тецовете „Брикел“, „Бобов дол“ и „Марица 3“, топлофикациите във Велико Търново, Враца, Габрово, Плевен, Сливен, както и търговецът на ток „Гранд енерджи дистрибюшън“, срещу който тече съдебно дело за обявяване в несъстоятелност.

В периода от 01.07.2022 г. до 02.10.2023 г. от НАП са събрали 38 млн. лв. по процедури за погасяване на просрочените задължения на мини и тецове от кръга „Ковачки“.

Материалът е публикуван от „Грийнпийс“-България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук