Въглища
Снимка: pixabay

Близо 3.7 млн. лв. са планирани по мярка за преквалификация и профилиране на способностите на заетите в сектора на въглищните централи, така че да бъдат наети на работа според уменията им.

Мярката „Адресиране на предизвикателствата на пазара на труда“, вече е отворена за кандидатстване.

По нея е допустимо осъществяването на проучване за идентифициране и картографиране на наличните умения и нагласите за развитие на 15 100 заети в топлоелектрическите централи и въглищните мини

в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Това се посочва на сайта на Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“, пише БТА.

Целта на проекта е да разшири обхвата и ефективността в осигуряването на работна сила „с подходящ профил, която да отговаря на изискванията на работодателите и свободните работни места“.

Десислава Микова за ДЕБАТИ.БГ: Здравната цена не е включена в стойността на електроенергията, но я плаща цялото общество

С дейностите по мярката ще бъде подпомогнато успешното планиране на мерки за обучение, квалификация и развитие на уменията на работната сила, включително на заетите в секторите, засегнати от нисковъглеродния преход, се посочва още в информацията.

Допустим кандидат по операцията е Министерството на труда и социалната политика (МТСП) чрез дирекция „Политика на пазара на труда“.

Проектът може да се реализира в партньорство с Националния статистически институт, Конфедерацията на независимите синдикати в България, Конфедерацията на труда „Подкрепа“ и Агенцията по заетостта.

Дейностите включват усъвършенстване на методологията за прогнозиране и изготвяне на прогнози за развитието на пазара на труда и изготвяне на оценки на нетния ефект от активната политика на пазара на труда, се посочва още в съобщението.

Крайният срок за подаване на проектно предложение от страна на МТСП е 17:00 часа на 21 март 2024 г.

Амбицията ни до 2030 г. е да повишим броя на включилите се в различни форми на обучения и образование и да достигнем поне 35,4 на сто, каза Цветан Спасов, ръководител на УО на ПРЧР по време на регионалната конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в Русе преди месец. Акцентът в МТСП са обученията за дигитални умения, отбеляза той.

Още новини за енергийния преход – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук