Столична община, София

„Антикметската“ коалиция в Столичния общински съвет успя да си прокара заместник-председателите на съвета, като си разпредели и повечето комисии.

Потвърден беше изборът на заместник-председатели на Столичния общински съвет, които бяха избрани на 8 февруари.

Прегласуването се наложи, след като областният управител на София Вяра Тодева върна за преразглеждане решенията отпреди 2 седмици, тъй като нарушавали закона, съобщава БНР.

Първоначалният избор беше направен посред нощ и въпреки предупрежденията за незаконност на свиканото заседание ГЕРБ-СДС, БСП за България, Синя София и Възраждане си избраха свои представители в комисиите.

След повторното гласуване вече са ясни окончателните имена.

Заместник-председатели на СОС вече са Георги Георгиев от ГЕРБ – СДС, Диана Тонова от „БСП за България“, Вили Лилков от „Синя София“, Севдалина Петрова – независим общински съветник, отцепила се от „Възраждане“.

Коалиция ГЕРБ – СДС имат председатели в 5 комисии, Коалиция „БСП за България“ – 4, а най-голямата група на „Продължаваме промяната“- Демократична България“, „Спаси София“ получиха едва 2 комисии.

Две комисии имат за председател независими общински съветници, отцепени от „Възраждане“, „Има такъв народ“ имат 1 комисия.

Най-голямата група в Столичния общински съвет – на ПП, ДБ, Спаси София остана само с две комисии, в които имат председател.

Бонка Димитрова си даде отвод и отстъпи комисията по корупция на ГЕРБ – СДС. Така председателското място се поема от Антон Хекимян, който като кандидат за кмет,

обяви, че основната му мотивация е да направи най-доброто за себе си „като гражданин„.

Официално: Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София

„Всички са доволни от това какво им се е паднало. Това беше една дума, която много ми хареса – какво им се е паднало, и явно само на представителите на „Продължаваме промяната-Демократична България“ и Спаси София не им се е паднало това, което са искали, което са отстоявали, въпреки че за конкретни комисии смятаме, че имаме най-подходящите хора, хора с опит“, коментира кметът на София Васил Терзиев.

„Единственият архитект не му се дава шанс да бъде начело на Комисията по архитектура, въпреки че тя е била и експерт в предишните години. Аз това, което се надявах да видя, е разпределение на председателските места, което е базирано и с някаква политическа логика“, обясни той.

Във вторник, 27 февруари, Столичният общински съвет ще се събере на извънредна сесия, на която ще бъде обсъден проекта за „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап II“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук