Съдия Цариградска по време на изслушването й Снимка: БГНЕС
Съдия Цариградска по време на изслушването й Снимка: БГНЕС

Нови зловещи заплахи е получила съдия Владислава Цариградска. Това разкри самата тя по време на заседанието на временната комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов–Нотариуса.

Цариградска обяви, че тя и семейството й живеят при изключителен стрес през последните седмици.

Съдийката разкри пред депутатите, че заплахите срещу нея пристигат на официалния мейл на окръжната прокуратура в Плевен, където работи тя.

„Една от заплахите е, че ще ми изкормят гениталиите, ако не млъкна. Това бе получено на 19 февруари. Вчера градацията продължи. Не го пожелавам на никой родител това, а аз съм родител на три деца.

„Кажете на съдия Цариградска, че ако не млъкне, мъжът и децата й ще са с бетонирани крака на дъното на язовира“, гласи мейлът.

Кой ме заплашва и кой иска аз да мълча, при положение че Нотариуса е мъртъв от януари?, запита съдията.

„Тук преди мен трябваше да седне Борислав Сарафов“, апелира тя пред комисията.

В комисията освен съдия Владислава Цариградска е и прокурор Невена Зартова, както и гръцките бизнесмени Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис, заплашвани от Мартин Божанов.

В началото на заседанието съдия Цариградска обясни, че умишлено настоява да седне далеч от Зартова. „Не съм там, където е мястото за изслушвания, тъй като професионалната ми чест и достойнство ме карат в момента да не седна там, където е колегата Зартова. Ако не уважите това мое искане може и изобщо да не допринеса до вашия дебат днес“, предупреди тя депутатите.

„Имам достатъчно доказателства, че Невена Зартова е допринесла Мартин Божанов да придобие този демоничен образ в обществото и съдебен чадър над него“, заяви Владислава Цариградска и подчерта, че вярва, че тя също има принос към заплахите срещу нея и семейството й.

„Пепи Еврото и Мартин Нотариуса, както и държавният инструментариум, разполагат с най-съкровените тайни на много от нас, допускам, че и на стоящи тук на тази маса“, добави съдийката.

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев коментира, че за него не е проблем да препрати на Прокурорската колегия на ВСС списъка с имена на магистрати, които са членували в частния клуб на Нотариуса. За да се огласят имената обаче, те трябва да бъдат потвърдени по институционален ред.

Самата Цариградска също отказа да съобщи публично конкретни магистратски имена. „Смятам, че ако започне тук някакво публично разследване, то би попречило на едно евентуално истинско разследване. Прекалено опасно е да се подхвърлят имена на действащи магистрати и аз мога да нанеса огромни вреди на определени колеги. С това се зае съдийската колегия, а истината може да излезе през делата“, заяви тя. А на настояванията на определени депутати да посочи кои политически сили визира в своите твърдения Цариградска отговори лаконично: „Искате да ги кажа и да ускоря изпълнението на заплахите срещу мен ли?“

Съдия Владислава Цариградска вече бе изслушана от Съдийската колегия на ВСС във връзка с казуса Мартин Божанов – Нотариуса и разразилия се след убийството му скандал с т.нар. частен клуб за магистрати. Тогава тя заяви, че един от начините да бъдат подчинявани съдиите е да бъдат набедявани магистрати. В тази машина за натиск участват висши магистрати от прокуратурата, както и магистрати от специализираното правосъдие, посочи Цариградска. Твърди, че атаките срещу нея са започнали през 2018 г.

„В нито един момент не се е поставял въпросът за моя отвод. Никога никой не е смятал, че съм пристрастна. За групата на Божанов аз излязох пристрастна и че искам да му навредя. Информацията срещу мен е получена на флашка. Тогава не е главен прокурор Иван Гешев, а Сотир Цацаров“, подчертава Цариградска, цитирана от Дарик.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук